V Mincovně začala výstava k 70. výročí konce války

Historický jeep před Mincovnou

Historický jeep před Mincovnou

V přízemí Mincovny ny náměstí začala dnes, 4. května 2015 v 16 hodin, výstava věnovaná 70. výročí konce 2. světové války. Její hlavní součástí je bohatá fotodokumentace, a to jek z Nového Knína a okolí, tak odjinud – například z Prahy. Nechybí ani historické výtisky novin (počínaje událostmi, předcházejícími Mnichovské dohodě, konče koncem války) a ani plakát s pokyny, jak se chovat při leteckém poplachu. Objevily se zde ale i stručné informace o místních obětech Adolfova „konečného řešení židovské otázky“, na něž se stále ještě občas tak trochu zapomíná.

Každopádně tolik fotografií z oné doby zde asi pohromadě dosud nebylo a je vidět, že organizátorky si s ní daly opravdu solidní porci poctivé práce. A ještě jednu věc je potřeba zmínit, tu, kvůli které by mohli na výstavu přijít i ti, kdo si myslí, že události konce II. světové války na Knínsku už dobře znají z literatury či vaprávění pamětníků (případně sami pamětníky jsou) – totiž kresby Pvlíny Issis Strnadové, které se opravdu velice povedly a k atmosféře celé výstavy skutečně přispívají měrou vrchovatou.

Sluší se ještě dodat, že výstava bude na svém dosavadním místě přístupná v otvírací době muzea až do 17. května 2015, poté bude přemístěna do Rodinného centra v Sudovické ulici č. 32 (u Doubravových). Jen je potřeba zmínit, že ten jeep, který parkoval před Mincovnou v době zahájejí výstavy, není její součástí a již odjel.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny, Kultura, Nový Knín, Zprávy se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Zde je možno zanechat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.