Probíhá staroknínská pouť ke svatému Františku

Meditativní zastavení u Starého Knína

Ve staroknínském kostele svatého Františka z Assisi probíhá již od středy pouť věnovaná tomuto světci.

Již ve středu, tj. přímo v den světcova svátku, proběhla mše sv., kterou sloužil emeritní biskup Karel Herbst SDB, další bohoslužby pak následovaly v pátek večer (sloužil P. J. Andrejčák) a v sobotu dopoledne (tuto mši celebroval P. Jan Dlouhý).

Poté se program již tradičně přenesl mimo kostelní zdi a vyráželo se na poutní trasy, z nichž jedna musela být nepatrně pozměněna kvůli přestavbě mostu. P. Petr Beneš, který uvedenou trasu doprovázel, si k postavě svatého Františka tentokrát přibral poezii Josefa Václava Sládka (jako první přečetl báseň V náruči Boží, která patří téměř k povinné výbavě snad všech českých pohřebních služeb). Počasí sice bylo poměrně chladné a chvílemi i větrné, ale některé předpovědi, které hrozily, že proprší celý víkend, se naštěstí nepotvrdily – během putování došlo jen asi ke dvěma či třem sice poměrně prudkým, avšak krátkým přeháňkám, a to (vyberte si, zda  náhodou či Boží milostí) zrovna v době, kdy byli poutníci pod střechou u občerstvení.

Horší je to, že svatý Florián u Chramišť opět ztratil hlavu – socha byla poničena už v 60. (ne-li 50.) letech 20. století , někdy v polovině 80. let (ještě za minulého režimu) byla soukromou iniciativou restaurována, pak žel opět začala chátrat – a nejspíš nejvíce ty doplněné části. Neboli, pokud na soše „zapracoval“ nějaký vandal, nejspíš si s tím mnoho námahy dát nemusel.

Po putování se program vrátil zpět do staroknínského kostela, kde byla na programu přednáška filosofa a politika Daniela Kroupy Duchovní základy evropské integrace. Tuto přednášku žel nemohu ohodnotit – časově se překrývala s jinou zajímavou událostí, totiž Večerem sokolských světel.

Pouť pokračuje v neděli slavnostní bohoslužbou, kterou bude sloužit velmistr křižovnického řádu P. Josef Šedivý, načež bude program zakončen v neděli v kostelíku svatého Zikmunda ve Velké Hraštici, kde se uskuteční eucharistická pobožnost a závěrečné požehnání a poděkování.

Příspěvek byl publikován v rubrice Náboženství, Starý Knín, Zprávy se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Zde je možno zanechat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.