Bankomat prý v renesančním vestibulu

Tak zase máme ve městě po delší době bankomat (jednou už tu jeden byl, myslím někdy na přelomu tisíciletí, nacházel se v budově nynější knihovny; jenže provozovateli se jaksi nevyplácel – nejspíš bylo víc pokusů jej vyloupit než z něj vybírat peníze regulérním způsobem). Což je samo o sobě dobrá zpráva.

Nakolik jej využiji já, nevím, neb u Komerční banky, které ta piksla patří, účet nemám a ani mít nechci (ta banka má mimo jiné jeden z nejhorších internetbankingů – hůř je na tom snad jen UniCredit Bank), nicméně někomu se hodit může. Výhodou samozřejmě je, že taková bedna je v provozu nepřetržitě (tedy téměř – přece jen i ona občas potřebuje nějakou tu údržbu), na rozdíl například od cashbacků v obchodech, jež jsou vázány na její otvírací dobu.

Co mě ovšem velkolepě pobavilo, je sdělení: „Naleznete jej na náměstí Jiřího z Poděbrad v renesančním vestibulu naší Základní školy.“ Myslím, že tu školu znám poměrně dobře, ale renesanční vestibul v ní ne a ne najít. Především ten prostor, kde je bankomat umístěn, není vestibul – tím je až ta síň za vchodem (pro to místo, kde se bankomat nachází je příhodnější spíše označení lodžie, jakkoli v současnosti si jinak toto slovo spojujeme spíše s moderními bytovými domy) – a už vůbec není renesanční, nýbrž pochází až z 90. let 20. století a vznikl v souvislosti s přístavbou budovanou zhruba v letech 1988 až 1999.

Renesance je umělecký sloh, který trval zhruba od 14. do 17. století (do roku 1999 určitě ne), přičemž do českých zemí se dostal až před polovinou 16. století – s výjimkou některých ojedinělých staveb, případně architektonických prvků, jako jsou raně renesanční okna (ještě pozdně goticky zaklenutého) Vladislavského sálu na Pražském hradě či portál zámecké brány v Tovačově z roku 1492. Již na začátku 17. století začala být renesance nahrazována manýrismem a barokem (za první světskou barokní stavbu je považována Matyášova brána na Pražském hradě, dokončená roku 1614), které pak jasně převládlo po potlačeném stavovském povstání.

Zdroj: https://www.mestonovyknin.cz/obcan/aktualne/aktuality/bankomat-630cs.html – a zde bych dodal to, co často najdeme v řetězových e-mailech: čtěte, než to smažou. Každopádně zveřejňuji aspoň výřez snímku obrazovky.

Příspěvek byl publikován v rubrice Komentáře, Nový Knín, Zprávy, škola se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jedna reakce na Bankomat prý v renesančním vestibulu

  1. Anonymní napsal:

    Bankomat je fajn, sice platím převážně kartou, ale myslím že i v Kníně se najdou místa kde platit kartou není možné, takže hotovost se občas hodí.

    Jen jedna poznámka k vaší větě že nevíte jako ho využijete protože nemáte účet u Komerční banky, tak aniž bych chtěl někomu dělat reklamu, tak stačí mít účet u jakékoliv banky která má výběry ze všech bankomatů zdarma. Z hlavy mě napadá třeba Raiffeisen bank a pak je to jedno čí bankomat v Kníně je. Upřímně řečeno spíš je s podivem že jsou ještě banky kde se za výběr v cizích bankomatech platí, myslel jsem že tyhle poplatky jsou ve většině bank již minulostí. Ale to nic nemění na tom že umístění bankomatu do Knína je dobrá zpráva, už jen proto že člověk nemusí jet pro výběr peněz až na Dobříš. A děkuji vám za vaše stránky a za to že na nich takto přehledně novinky zveřejňujete. Pavel

Zde je možno zanechat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.